Υλικά

  • 4 μεσαίου μεγέθους πατάτες
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 140 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βράστε τις πατάτες ολόκληρες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τις να κρυώσουν.
  2. Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να μαραθεί και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετε τον κιμά για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα του.
  3. Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας. Αφήστε να σιγοβράσει, αλατοπιπερώστε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
  4. Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Ζεστάνετε ένα τηγάνι- γκριλ σε δυνατή φωτιά και αλείψτε με λίγο λάδι τις μελιτζάνες. Ψήστε στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε 3- 4 δόσεις.
  5. Μόλις κρυώσουν αρκετά, κόψτε τις βρασμένες πατάτες σε χοντρές φέτες. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στη βάση ενός βαθύ πυρίμαχου σκεύους και ξεκινήστε με μια στρώση πατάτες, στη συνέχεια μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με καρυκεύματα και στη συνέχεια μια στρώση κιμά.
  6. Επαναλάβετε μέχρι να εξαντλήσετε όλο το μείγμα, τελειώνοντας με μια στρώση μελιτζάνες. Απλώστε από πάνω την κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με το τυρί. Βάλτε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα.