Υλικά

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1/2 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα λαχανικά σας. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε φέτες. Πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε φέτες του 1 εκατοστού. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Καθαρίστε τις ντομάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες. (Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε πράσινες πιπεριές).
  2. Στρώστε στον πάτο του ταψιού τις ντομάτες σε φέτες και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε από πάνω τις φέτες λαχανικών και αλατοπιπερώστε καλά. Πασπαλίστε με το κρεμμύδι και το σκόρδο και από πάνω βάλτε τις υπόλοιπες ντομάτες. Αλατοπιπερώστε καλά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ραντίστε με ελαιόλαδο.
  3. Σκεπάστε το μπριάμ με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 έως 2 ώρες. Ξεσκεπάστε το μπριάμ στα μισά του χρόνου ψησίματος, ανακατέψτε τα λαχανικά και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
  4. Σερβίρετε με φέτα και ψωμί.