Υλικά

  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 2 1/2 κ. γλ. αλάτι, μοιρασμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ. σ. αλεύρι λιναρόσπορου
  • 1/2  φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2  φλ. τσαγιού τριμμένη πατάτα
  • 1/2  φλ. τσαγιού ψίχουλα ψωμιού
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2  κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2  φλ. τσαγιού τεμαχισμένο καρότο
  • 1/2  φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2  φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόψτε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αφήστε τα να σουρώσουν πάνω από το νεροχύτη για 20 λεπτά.
  2. Ταυτόχρονα, ανακατέψτε το νερό, το αλεύρι και το αλεύρι λιναρόσπορου μέχρι να ενωθούν πλήρως. Αφήστε το μείγμα στην άκρη να καθίσει για περίπου 10 λεπτά.
  3. Στύψτε τα υγρά από τα κρεμμύδια και τις πατάτες και αφήστε τα στην άκρη.
  4. Συνδυάστε τη φρυγανιά, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και ανακατέψτε καλά.
  5. Ξεπλύνετε από το αλάτι τα κολοκυθάκια, σουρώστε τα και προσθέστε τα μαζί με το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο στο μείγμα ψίχας ψωμιού και ανακατέψτε.
  6. Προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε τα πάντα άλλη μια φορά με τα χέρια σας. Αφήστε τα στην άκρη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά στον πάγκο ή μέχρι 3 ημέρες, σκεπασμένα στο ψυγείο.
  7. Ζεστάνετε 3 κουταλιές λάδι σε ένα ρηχό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να μην καεί το λάδι.
  8. Χωρίστε το μείγμα κολοκυθιών σε μερίδες του 1/3 του φλιτζανιού και πλάστε στο σχήμα των κεφτέδων. Δουλεύοντας σε παρτίδες, προσθέστε τις μπάλες στο καυτό λάδι και πατήστε ελαφρώς. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν, 2 έως 3 λεπτά, γυρίστε και συνεχίστε το τηγάνισμα μέχρι οι κολοκυθοκεφτέδες σας να γίνουν τραγανοί και χρυσοκάστανοι, 2 έως 3 λεπτά ακόμη.
  9. Μεταφέρετε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτοντας 2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι μεταξύ κάθε παρτίδας.