Υλικά

  • 40 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2,5 εκ.) τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 1/2- 2 κιλά κολοκύθα, χοντροκομμένη
  • 1 μικρή χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 4 κλωναράκια θυμάρι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, χοντροκομμένα
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 6- 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, την κολοκύθα, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αλάτι και τον ζωμό.
  2. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια- χαμηλή και μαγειρέψτε, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 15- 25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5- 8 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά η κολοκύθα. Την τελευταία φορά που θα ανακατέψετε, αφήστε το καπάκι ανοιχτό μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Αφαιρέστε την κολοκύθα από τη φωτιά και πολτοποιήστε την σε πολύ χονδρό πουρέ. Μεταφέρετε σε ένα ταψί 20 x 30 εκ. και πασπαλίστε από πάνω με τριμμένο τυρί.
  5. Ψήστε μέχρι να ροδίσει το τυρί και γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό για το σερβίρισμα.