Υλικά

  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ελάχιστο αλάτι
  • 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
  2. Το δουλεύετε με τα δάχτυλα, τρίβοντάς το μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα.
  3. Κατόπιν, κάνετε στο κέντρο μία μικρή λακκούβα και ρίχνετε το αυγό και 3 κουτ. σούπας κρύο νερό και ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μία ζύμη στεγνή. Δεν χρειάζεται να έχει τέλεια υφή.
  4. Στη συνέχεια, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε  στο ψυγείο το λιγότερο για 45 λεπτά..
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°. Όταν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνετε λίγα λεπτά να ζεσταθεί και την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περ. 1/2 εκ. (την ανοίγετε ευκολότερα ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας).
  6. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τη φόρμα της τάρτας. Απλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να εξέχει από το χείλος.
  7. Την πατάτε με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά και κόβετε ομοιόμορφα το τελείωμα.
  8. Απλώνετε μέσα ένα ανάλογο κομμάτι λαδόκολλας και σκορπάτε όσπρια (ρεβίθια ή φακές) ή τα ειδικά βαρίδια, για να μη φουσκώσει η τάρτα.
  9. Την ψήνετε στο φούρνο άδεια για 15 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
  10. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να ξανθύνει.
  11. Κατόπιν, το αφαιρείτε και βάζετε τα μανιτάρια, κομμένα σε μικρές φέτες. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος το σκόρδο.
  12. Προσθέτετε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και αφήνετε να μισοκρυώσουν.
  13. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Απλώνετε το μείγμα των μανιταριών στην τάρτα και ρίχνετε από πάνω το μείγμα των αυγών.
  14. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.