Υλικά

  • 4-5 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 φέτες μπαγιάτικο (άσπρο ψωμί χωρίς κόρα)
  • 1 αυγό
  • ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι + 2 κουταλιές επιπλέον
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου)
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά αλάτι να βράσει.
  2. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες (όχι ολότελα, αφήνετε και μερικές λωρίδες φλούδας πάνω) και μόλις το νερό κοχλάσει, τις ρίχνετε μέσα.
  3. Τις αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι και όταν κρυώσουν αρκετά για να τις πιάνετε, τις στύβετε για να στραγγίσουν καλά. Τις τεμαχίζετε.
  4. Μουλιάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το στύβετε επίσης για να στραγγίσει καλά.
  5. Βάζετε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες στο πολυμίξερ μαζί με το ψωμί και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Αν είναι πολύ σφικτό, χτυπάτε ελαφρά ένα δεύτερο αυγό και προσθέτετε όσο χρειαστεί για να γίνει ένας τραχύς πουρές.
  7. Προσθέτετε το ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι, το σκόρδο και το μαϊντανό και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  8. Δοκιμάζετε λίγο για να ελέγξετε το αλατοπίπερο.
  9. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και βάζετε σε ένα πιάτο τη γαλέτα. Πλάθετε στα γρήγορα κεφτεδάκια από το μείγμα και τα τυλίγετε στη γαλέτα.
  10. Τα απλώνετε πάνω σε πιατέλα ή δίσκο και τα κρατάτε στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά.
  11. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους μελιτζανοκεφτέδες, 5-6 κάθε φορά, γυρίζοντάς τους προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  12. Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε πασπαλισμένους με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι.