Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 1/2 κιλό (1 πακέτο) ταλιατέλες
  • 1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμός βοδινού
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά (1 φλ. παρμεζάνα + 1 φλ. τσένταρ ανάμεικτα)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις ταλιατέλες και το τυρί) και 3/4 φλ. νερό.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου.
  4. Εν τω μεταξύ, βράζετε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία, ώστε να είναι σχετικά al dente.
  5. Τις σουρώνετε, κρατάτε 1/3 φλ. από το νερό που τις βράσατε, τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς και τις ρίχνετε σε μεγάλο πυρέξ.
  6. Αφαιρείτε τον κιμά από τη φωτιά και τον αδειάζετε στο πυρέξ με τις ταλιατέλες. Αν ο κιμάς έχει μείνει χωρίς υγρά ρίχνετε και το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε ελαφρώς να αναμιχθεί ισομερώς.
  7. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού με το τριμμένο τυρί. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
  8. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε ακόμα 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς.