Υλικά

  • 3-4 κιλά χταπόδι
  • 100 ml ξύδι λευκό από μήλο
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 ml μαυροδάφνη
  • 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6-8 σπόροι μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Γεμίζετε μία βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και ρίχνετε μέσα το ξύδι. Στη συνέχεια, τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλας, μέσα στο νερό, ένα μεταλλικό σουρωτήρι.
  2. Κατόπιν, τοποθετειτε μέσα στο σουρωτήρι το χταπόδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το χταπόδι στον ατμό έως ότου μαλακώσει καλά. Όταν μαλακώσει, κόβετε τα πλοκάμια του και το καθαρίζετε.
  3. Παράλληλα, καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν και αυτά, προσέχοντας όμως να μη διαλυθούν.
  4. Σε ένα φαρδύ σκεύος ρίχνετε το βούτυρο και τα βρασμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνετε με τη μαυροδάφνη και με τον χυμό της τομάτας.
  5. Ρίχνετε στη σάλτσα το χταπόδι μαζί με τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.