Υλικά

  • 250 γραμμάρια παπαρδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 100 γραμμάρια προσούτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • χυμό μισού λεμονιού
  • τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • βασιλικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις παπαρδέλες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 8 λεπτά.
  2. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού μαζί με το προσούτο και ζεσταίνετε για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε, αφήνοντας την να βράσει για ένα λεπτό ή δύο. Πασπαλίστε με το πιπέρι. Προσθέστε τις παπαρδέλες ανακατεύοντας.
  4. Μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό, επιτρέποντας τα ζυμαρικά να απορροφούν την σάλτσα λίγο. Εάν αρχίσει να στεγνώνει η σάλτσα, προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
  5. Προσθέστε βασιλικό αν θέλετε και λίγο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε τα μια τελευταία φορά. Τέλος σερβίρετε και πασπαλίστε με την παρμεζάνα.