Υλικά

  • 1 κιλό σφικτά δαμάσκηνα (ελαφρά άγουρα)
  • 1 κιλό (4 ½ φλ.) ζάχαρη
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 7 κουταλιές κρύο νερό
  • 1 ½ κοφτή κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Αποστειρώνετε αρχικά τα βαζάκια και βάζετε στην κατάψυξη 2-3 πιατάκια του καφέ (για να ελέγξετε ύστερα αν έδεσε η μαρμελάδα).
  2. Ξεπλένετε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος, τα στρίβετε για να χωρίσουν στα δυο και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
  3. Τα βάζετε μαζί με το λεμόνι και το νερό σε μια βαριά κατσαρόλα (εμαγιέ ή ανοξείδωτη) και τα βράζετε μέχρι να κοχλάσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά.
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Στο μεταξύ, βάζετε τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο μπολ και τη ζεσταίνετε σε προθερμασμένο χαμηλό φούρνο (150°C), για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τη μια φορά στα 5 λεπτά.
  6. Όταν μαλακώσουν τα δαμάσκηνα, την προσθέτετε μέσα και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  7. Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο (θα βοηθήσει να λιγοστέψει ο αφρός).
  8. Ανακατεύετε συνεχώς τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
  9. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, βάζετε ένα κουταλάκι σε ένα παγωμένο πιατάκι.
  10. Αν δεν πήζει ώστε να κρατά το σχήμα της και είναι ρευστή, τότε χρειάζεται ακόμη βράσιμο και θα πρέπει να συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά και να επαναλάβετε το τεστ.
  11. Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να φτάνετε μέχρι το στόμιο (να είναι 1-1 ½ εκ. πιο κάτω).
  12. Τα κλείνετε και τα κρατάτε σε δροσερό, σκιερό μέρος.