Γιουβαρλάκια αβγολέμονο

Παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
12:30
25/09/2018
4
loading

Υλικά για 4 άτομα

  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ⅔ φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένo
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • 4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ζωμό

  • 2½ λίτρα νερό ή ζωμός κρέατος
  • 1 μέτριο καρότο (κομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αβγολέμονο

  • 2-3 αβγά
  • χυμός 1-2 λεμονιών

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, 1 κουταλιά από βούτυρο λιωμένο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και φτιάχνετε μπαλάκια.
  3. Προσθέτετε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα καθώς και το υπόλοιπο βούτυρο.
  4. Αφήνετε τον ζωμό να βράσει για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτετε τα γιουβαρλάκια. (Αν ο ζωμός δεν τα σκεπάζει, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά).
  5. Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Σπάτε τα αβγά και ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  6. Χτυπάτε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν μαρέγκα.
  7. Ρίχνετε τη μαρέγκα στους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Παίρνετε 1½ φλιτζάνι ζωμό από τα γιουβαρλάκια και το προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
  9. Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού.
  10. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί το φαγητό, χωρίς να βράσει.
  11. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό με επιπλέον χυμό λεμονιού εάν θέλετε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
  1. avatar Για όνομα!

    Πιο αηδία συνταγή για γιουβαρλάκια δεν έχω διαβάσει!Ζυμώνεις τον κιμά,μαϊντανό, 1φλυτζανάκι του καφέ ρύζι, αλατοπίπερο.Φροντίζεις να είναι μαλακό το μίγμα προσθέτοντας λίγο νερό ώστε να είναι αφράτα τα γιουβαρλάκια. Αφού πλάσεις τα μπαλάκια, τα ρίχνεις σε νερό που βράζει, τα ξαφρίζεις και μετά προσθέτεις βούτυρο κατά προτίμηση κατσικίσιο ή τ.Κερκύρας.Τ' αφήνεις να βράσουν για 20 λεπτά ώστε να γίνει το ρύζι αλλά και να παραχθεί ζωμός.Αν θες ρίχνεις ενάμισι φλυτζανάκι του καφέ ρύζι και το αφήνεις να βράσει άλλα 15 λεπτά. Αν όχι, σβήνεις το μάτι, βάζεις λίγο ζωμό σ΄ένα πιάτο να κρυώνει και ετοιμάζεις το αβγολέμονο με 1 αβγό και μισό λεμόνι. Χτυπάς το αβγολέμονο και προσθέτεις κουταλιά κουταλιά το ζωμό ώστε να ενσωματωθεί.Τέλος το ρίχνεις προσεκτικά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει.

  2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

    Τα γιουβαρλακια ''ΚΛΑΙΝΕ'' για ΑΝΙΘΟ !!!

  3. avatar Ειστε τσαπατσουληδες ανορθογραφοι ανορθογραφοι ανορθογραφοι

    Ειστε τσαπατσουληδες ανορθογραφοι.

    1. avatar ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΝΑ

      ΑΠΟΤΥΧΙΑ!!!!ΧΑΛΙΑ!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει