Υλικά

  • 1 κόκορα τεμαχισμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 6 εσαλότ (μικρά ροζ κρεμμύδια) ή μικρά συνηθισμένα κρεμμύδια
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 1/4 φλ. μπράντι
  • 2 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας (σπιτικός καλύτερα ή φτιαγμένος με ½ κύβο)
  • 2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κουταλάκι ξηρό
  • 2 κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μπέικον, χωρίς λάδι και το τσιγαρίζετε μέχρι να ροδίσει.
  2. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
  3. Βάζετε μέσα στην κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τα εσαλότ (ή τα κρεμμύδια) σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  4. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν και αυτά. Τα αλατοπιπερώνετε και τα βγάζετε στο μπολ με το μπέικον.
  5. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, κοκκινίζετε τμηματικά τον κόκορα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν όλα τα κομμάτια, απ’ όλες τις πλευρές τα αλατοπιπερώνετε και βάζετε το θυμάρι.
  6. Τα επιστρέφετε όλα στην κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μπράντι σε ένα μπρικάκι, το ανάβετε, περιχύνετε τον κόκορα και όταν καταλαγιάσουν οι φλόγες το βγάζετε σε πιατέλα.
  7. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρασί, τον ντοματοπελτέ και ξύνετε τον πάτο της με σπάτουλα για να ξεκολλήσει ό,τι απέμεινε εκεί.
  8. Όταν κοχλάσει, επιστρέφετε μέσα τον κόκορα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
  9. Ψήνετε τον κόκορα για 20 περίπου λεπτά και ρίχνετε στην κατσαρόλα το μπέικον και το μίγμα των μανιταριών.
  10. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά ο κόκορας.
  11. Με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζετε, σε μια πιατέλα και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό.
  12. Σε ένα μπολάκι, αναμιγνύετε με πιρούνι το βούτυρο με το αλεύρι (αυτό μπορεί να γίνει λίγα λεπτά πριν σερβίρετε).
  13. Βάζετε την κατσαρόλα με το ζουμί του κόκορα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει.
  14. Παίρνετε περίπου ½ φλ. ζωμό και τον χτυπάτε στο μίγμα του βουτύρου.
  15. Ύστερα, το αδειάζετε στην κατσαρόλα και χτυπάτε τη σάλτσα με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει.
  16. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και επιστρέφετε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Το σερβίρετε με γλυκοπατάτες.