Υλικά

  • 1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • κάππαρη
  • ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Αρχικά καθαρίζετε τη φάβα, την πλένετε καλά και τη βάζετε μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα.
  2. Μόλις πάρετε βράση, την ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
  3. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  4. Όταν πιει όλο το ζουμί και γίνει χυλός, την αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τη δάφνη.
  5. Ενώ είναι ακόμη ζεστή προσθέτετε το αλάτι και τη ρίγανη ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να λιώσει.
  6. Περνάτε με σκόρδο μια μεγάλη πιατέλα, την αλείφετε με ελαιόλαδο και αδειάζετε μέσα τη φάβα.
  7. Σερβίρετε με κάππαρη, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.