Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 50 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 150 γρ. βούτυρο (σε κυβάκια)
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1-2 κουτ. σούπας κρύο νερό (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο σε βαθύ μπολ.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα κυβάκια του βουτύρου, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον.
  5. Στη συνέχεια την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε φόρμα τάρτας, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα.
  6. Την τρυπάμε με πιρούνι, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω της τα ειδικά βαράκια ή ξερά φασόλια.
  7. Την ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά περίπου. 5-10 λεπτά πριν την βγάλουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και τη λαδόκολλα.
  8. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την γεμίσουμε. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  9. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
  10. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ποτό και ανακατεύουμε ξανά.
  11. Τέλος, ρίχνουμε την καρυδόψιχα. Αδειάζουμε το μίγμα της γέμισης πάνω από την ψημένη ζύμη τάρτας.
  12. Έπειτα βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  13. Το σερβίρουμε κομμένο σε μερίδες, διακοσμώντας εάν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου.