Υλικά
- 6 μέτριες πατάτες (1¼ κιλό περίπου), ξεφλουδισμένες
- βούτυρο για άλειμμα
- 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
- 1 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλάκια ξεφυλλισμένο θυμάρι
- 1½ φλ. (150 γρ. περίπου) γραβιέρα (ή κεφαλογραβιέρα)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βάζετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με κρύο νερό, προσθέτετε αλάτι και τις αφήνετε να κοχλάσουν.
Βήμα 2
Συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις κόβετε σε ροδέλες πάχους 1 εκ. περίπου.
Βήμα 3
Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι χωρητικότητας περίπου 2 λίτρων.
Βήμα 4
Βάζετε το μπέικον με το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να ροδίσουν και το μπέικον να γίνει τραγανό, για 7 περίπου λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατεύετε μέσα τα σκόρδα για 1 λεπτό και περιχύνετε το μίγμα με το κρασί.
Βήμα 6
Το αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και να εξατμιστεί λίγο και ύστερα ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 7
Απλώνετε τις μισές πατάτες σε μια στρώση στο προετοιμασμένο ταψί, βάζετε από πάνω το μισό μίγμα του μπέικον και ½ φλ. τριμμένο τυρί.
Βήμα 8
Ύστερα, απλώνετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μίγμα μπέικον και τελειώνετε με το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 9
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε την ταρτιφλέτ για 25 λεπτά. Το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber