Υλικά

  • 300 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
  • 1 / 2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, χτυπάτε το βούτυρο μόνο του, μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τα 2 αβγά μέχρι να αφρίσουν.
  2. Προσθέτετε στο βούτυρο τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και τα αβγά. Χτυπάτε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Προσθέτετε σταδιακά και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζετε να χτυπάτε, με την ταχύτητα στη χαμηλή σκάλα. Μόλις δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, σταματάτε το χτύπημα.
  4. Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο και την τυλίγετε πολύ καλά με μια μεμβράνη. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει όλο το βράδυ.
  5. Αφού σταθεί η ζύμη, τη δουλεύετε με τα χέρια σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Με έναν πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε μέτριου πάχους προς λεπτό φύλλο.
  6. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε μια μεγάλη φόρμα για τάρτες. Μοιράζετε το ζυμάρι στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και δουλεύοντας με τα χέρια.
  7. Προσέχετε να μην είναι πολύ λεπτή η στρώση που φτιάχνετε. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τον πάτο από τη φόρμα, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
  8. Την αφήνετε να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στρώνετε πάνω στην τάρτα μια μεμβράνη και τη γεμίζετε με ρύζι ή φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
  9. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Αν δείτε ότι η βάση είναι ακόμη άψητη, αφαιρείτε με προσοχή τη μεμβράνη με τα όσπρια και ψήνετε ακόμη 5 λεπτά στον αέρα.