Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 1/2 κιλό
  • 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Μόλις κάψει, βάζουμε το χταπόδι, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει στο ζουμί του για 30 λεπτά.
  2. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε νερό, το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά.
  3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια επιφάνεια κοπής και κόβουμε τα πλοκάμια σε ροδέλες και την κουκούλα σε κομματάκια. Πετάμε τα μάτια και το στόμα του.
  4. Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Δεν χρειάζεται να αλατίσουμε γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Το αφήνουμε να βράσει περίπου για 30-35 λεπτά σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά.
  6. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει άλλα 10 λεπτά, να καραμελώσει η σάλτσα.
  7. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό προς χλιαρό, αλλά και κρύο είναι εξίσου νόστιμο.