Σπιτικά ντολμαδάκια

Παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή με υπέροχη γεύση


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
12:36
02/02/2018
3
loading

Υλικά για 4 άτομα

  • 3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι γλασέ
  • 300 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθος

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
  2. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.
  3. Παίρνετε ένα - ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.
  4. Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
  6. Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Panagiotis K

    Ta 300 gr giaourti ?

    1. avatar ard

      Προφανώς για το σερβίρισμα.

  2. avatar morfeas

    Το φαγητό που φτιάχνεται σε κάθε σπιτικό της Νικήσιανης Καβάλας, σε γιορτές, χαρές και λύπες (Χριστούγεννα, Πάσχα, 15Αύγουστο και όχι μόνο, γάμο, βαφτίσια, αρραβώνες, γλέντια γενικώς, κηδείες, μνημόσυνα κ.ά.). Μάλιστα έχει καθιερωθεί και η "γιορτή του σαρμά" (σαρμάδες ή ντολμαδάκια) μία φορά το χρόνο. Υπ' όψιν, ότι οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν τα ντολμαδάκια (σαρμάδες) με πολλές παραλλαγές-διαφοροποιήσεις, όλες όμως πεντανόστιμες.
    Σας περιμένουμε στην επόμενη "γιορτή του σαρμά", αρχές καλοκαιριού κάθε χρόνο. Γι αυτό και λέγεται η Νικήσιανη Καβάλας και "Σαρμαδοχώρι".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει