Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πράσο, τα λευκά και τρυφερά πράσινα μέρη, χοντροκομμένα
  • 1 μέτριο φινόκιο χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σέλινο χοντροκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ψιλοαλεσμένους μαραθόσπορους
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 250 γραμμάρια γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες και χωρίς τα εντεράκια τους
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη αλλά ολόκληρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς, για 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε.
  2. Προσθέτουμε το φινόκιο και τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά.
  3. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένας απαλός πουρές.
  4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μέτριο αντιλλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τις γαρίδες και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  5. Σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν έντονο ροζέ χρώμα.
  6. Ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Πετάμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις γαρίδες και το ζουμί τους στην σούπα.
  7. Τα ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε λίγο ακόμα και σερβίρουμε.