Υλικά

  • 1 λίτρο πλήρες γάλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Arborio
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 λωρίδα φλούδας λεμονιού
  • Το ξύσμα 1/4 πορτοκαλιού
  • 1 κ. σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • Κανέλα αλεσμένη, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το γάλα, το ρύζι, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για τα πρώτα 3 λεπτά, ώστε το γάλα και το ρύζι να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Συνεχίστε να μαγειρεύετε το ρύζι, ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα κάθε έξι περίπου λεπτά και μέχρι το ρύζι να είναι πολύ μαλακό και το μείγμα να έχει αρχίσει να πήζει. Αυτό θα πάρει περίπου 35- 40 λεπτά.
  4. Για να ελέγξετε αν το ρύζι έχει μαγειρευτεί, δοκιμάστε έναν κόκκο ρυζιού. Θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Η σύσταση του γάλακτος θα πρέπει να είναι παχύρρευστη σαν κρέμα γάλακτος.
  5. Διαλύστε το κορν φλάουρ με 1/4 φλιτζανιού νερό σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το στο μείγμα του ρυζιού σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η πουτίγκα να έχει πήξει, αλλά να είναι ελαφρώς ρευστή σε υφή.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά. Θα συνεχίσει να πήζει ελαφρώς όσο κρυώνει, γι’ αυτό μην την κάνετε πολύ πηχτή.
  7. Αφαιρέστε και πετάξτε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. Προσθέστε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε καλά για να ενωθούν. Δοκιμάστε και προσαρμόστε με περισσότερη ζάχαρη αν θέλετε.
  8. Αδειάστε το ρυζόγαλο σε 5 μπολ σερβιρίσματος και πασπαλίστε γενναιόδωρα με αλεσμένη κανέλα.
  9. Μπορείτε να το απολαύσετε, ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.