Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4- 5 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. σ. σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 400 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα ψιλοκομμένες ή 600 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε τα φασόλια μέσα σε άφθονο νερό όλη τη νύχτα. Σουρώστε και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
  2. Τοποθετήστε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει, προσθέστε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράστε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη μαγειρευτούν. Σουρώστε και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Εντωμεταξύ, ρίξτε σε ένα μεγάλο ταψί το ελαιόλαδο, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη (καθαρισμένη) και ψήστε στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα (περίπου 15 λεπτά).
  4. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Προσθέτετε τα φασόλια γίγαντες, το σέλινο, τον μαϊντανό, 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και αλατοπιπερώστε. Βάλτε ξανά στο φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά.
  5. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο, ανακατέψτε ελαφρά τα φασόλια με μια ξύλινη κουτάλα και ρίξτε μέσα τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώστε, προσθέτετε μια πρέζα ρίγανη και ψήστε ακόμα 50- 60 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.