Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 1 κρόκο αυγού, χτυπημένο με μια κουταλιά της σούπας νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 3 αυγά
  • 2 ασπράδια
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • 250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέστε το βούτυρο. Τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια υφή παρόμοια με τη φρυγανιά. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε και στη συνέχεια κάντε το ίδιο με τον κρόκο αυγού.
  2. Βάλτε το μείγμα σε ένα τραπέζι και ζυμώστε το μέχρι να γίνει λείο. Σφραγίστε το σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Βουτυρώστε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για τάρτα.
  3. Ανοίξτε τη ζύμη και καλύψτε τη φόρμα με αυτή. Κάντε μερικές τρύπες στον πάτο με ένα πιρούνι και κόψτε όση ζύμη ξεπερνά την άκρη του πιάτου. Καλύψτε με χαρτί ψησίματος και καλύψτε το με αποξηραμένα φασόλια. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  4. Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Εντωμεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση. Χτυπήστε τα ολόκληρα αυγά και τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
  6. Ψήστε τη ζύμη για 15 λεπτά, αφαιρέστε από το φούρνο, αφαιρέστε τα ξερά φασόλια και τη λαδόκολλα και ξαναβάλτε την στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
  7. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς. Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα λεμονιού πάνω από τη ζύμη και ψήστε για περίπου μία ώρα ή μέχρι να στερεοποιηθεί η γέμιση. Αφήστε να κρυώσει.