Προτάσεις που προβλέπουν τη ριζική αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων από το 2011 προκειμένου να γίνει αυστηρότερο για 1.000.000 επιτηδευματίες και να συμβάλει στη θεαματική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ, εξετάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, όλοι οι επιτηδευματίες(ανεξαρτήτως του ύψους ατομικού εισοδήματος που δηλώνουν), θα πρέπει να καλύπτουν με αποδείξεις όχι μόνο ένα ποσοστό αλλά το σύνολο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ!

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, θα προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες θα παρέχονται ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα προς όλους τους φορολογούμενους, προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις κυρίως από κατηγορίες επιτηδευματιών, που σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβληθεί εισήγηση που προβλέπει την αυστηροποίηση των ισχυουσών διατάξεων ώστε οι φορολογούμενοι να υποχρεωθούν να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις για να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Επιπρόσθετα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες που έχουν εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ, θα κληθούν να καλύψουν με αποδείξεις το τμήμα των εισοδημάτων τους πάνω από τις 6.000 ευρώ και όχι το 10% του συνολικού εισοδήματος όπως προβλέπεται σήμερα. Τέλος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, θα υποχρεωθούν να καλύπτουν με αποδείξεις το ήμισυ του αφορολόγητου δηλαδή στις 6.000 από τις 12.000 ευρώ, εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και φθάνει μέχρι του ποσού των 28.000 ευρώ. Από το όριο αυτό ετήσιου εισοδήματος και πάνω, το ποσό του αφορολόγητου που πρέπει να καλυφθεί θα είναι μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ και να κλιμακώνεται όπως και σήμερα.

Όποιοι φορολογούμενοι δεν καλύπτουν το σύνολο ή το 50% του αφορολόγητου ορίου, κατά περίπτωση, θα «τιμωρούνται» με φόρο 18% επί του ακάλυπτου ποσού και όχι μόνο με 10% που προβλέπει σήμερα η ισχύουσα διάταξη, ώστε το κίνητρο για τη ζήτηση των αποδείξεων να είναι πολύ ισχυρό.