Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα εάν και όταν η Αθήνα ζητήσει την παράταση του προγράμματός στήριξης, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος του σημερινού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Επαφίεται πλέον στην Αθήνα να ζητήσει παράταση, επέμεινε ο Ντομπρόβσκις, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να το πράξει.

Ερωτηθείς πότε το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά ο Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη θεματική Ευρώ και κοινωνικός διάλογος, ανέφερε: «αυτό εξαρτάται από την απόφαση των ελληνικών αρχών. Αποφασίστηκε σαφώς ότι εάν και μόλις υπάρξει το αίτημα για μια παράταση του μνημονίου, εάν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές ότι θα τηρήσουν το πρόγραμμα, τότε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, επομένως βασικά επαφίεται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζητήσουν μια παράταση του προγράμματος», επέμεινε.

«Όλοι είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες.

Εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του μνημονίου θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφή», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.

«Αυτό θα είναι όλο• θα επρόκειτο για μια καταστροφή. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί, να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης… Όλα εξαρτώνται από τη συνειδητοποίηση από μέρους της Ελλάδας της πραγματικής σοβαρότητας της κατάστασης διότι ο χρόνος εξαντλείται», επέμεινε ο Σικλούνα.