Την επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 347,47 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις αγροτικές δαπάνες.

Με βάση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής θα ανακτηθούν συνολικά 578,5 εκατ. από 19 κράτη μέλη.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείο Εγγυήσεων, στην οποία προχωρεί η Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προβλέπεται ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν από τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την ορθή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα θα ανακτηθούν 54,702 εκατ. ευρώ στον τομέα των οπωροκηπευτικών, 19,761 εκατ. ευρώ στον καπνό, 3,97 εκατ. ευρώ για ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τα ειδικά μέτρα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, 50,166 εκατ. ευρώ για πριμοδοτήσεις ζώων, 210,913 εκατ. ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις και 4,168 εκατ. ευρώ για ανεπαρκή τεκμηρίωση.