Η τιμή της σοκολάτας αναμένεται να «απογειωθεί» στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της αναφέρει πως οι βασικοί λόγοι της αλματώδους αύξησης του κόστους , ως και 45% σε σύγκριση με το 2007, την παγκόσμια τάση για κατανάλωση σοκολάτας υγείας και την πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση κατανάλωσης «σκούρας» σοκολάτας για λόγους οικονομικούς αλλά και υγείας.

Αυτό το είδος σοκολάτας συχνά απαιτεί περισσότερους καρπούς κακάο ανά ουγγιά σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.

Ένας ακόμα λόγος που θα πάει στα ύψη η σοκολάτα είναι η έλλειψη κακάο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για πρώτη φορά από το 2010 η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά.

Τι συμβαίνει με το κακάο;

Ο ξηρός καιρός που προβλέπεται για εφέτος αναμένεται να βλάψει την επόμενη σοδειά κακάο στη Δυτική Αφρική όπου καλλιεργείται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Παράλληλα οι καλλιέργειες στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που είναι η πρώτη παραγωγός χώρα κακάο στον κόσμο, πλήττονται τις τελευταίες εβδομάδες από έναν καταστροφικό ιό, απειλώντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Euromonitor International η τιμή ενός κιλού σοκολάτας στην αμερικανική αγορά εκτιμάται ότι θα αγγίξει την τιμή ρεκόρ των 12,25 δολαρίων, ποσό που συνιστά αύξηση ως και 45% σε σύγκριση με το 2007.

Η ίδια εταιρεία προβλέπει ότι η ζήτηση για σοκολάτα θα αυξηθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2008, ενώ στη δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί 21% στο τρίτο τρίμηνο του 2013 και σύμφωνα με τη WSJ πολλά επενδυτικά σχήματα ποντάρουν στην περαιτέρω αύξηση λόγω της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία.

Πηγή: axiaplus.gr