Στην αρθρογραφία του Σαββατοκύριακου κυριάρχησε το θέμα του ΟΠΑΠ και των επίμαχων συμβάσεων για Λαχεία-Τεχνολογικό Πάροχο και Ιδιωτικοποίηση…

Ενώ είναι εμφανές ότι γίνεται προσπάθεια διασύνδεσης των τριών κυριολεκτικά ασύνδετων συμβάσεων, με πρόσχημα ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και το διακύβευμα για το ΤΑΙΠΕΔ και τα κρατικά ταμεία είναι τα εκατομμύρια ευρώ που ενδεχομένως να «χαθούν».

Ποια είναι αυτά τα εκατομμύρια ευρώ όμως;

Τα 190 εκατ. ευρώ των Λαχείων τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι προέρχονται από την «άλλη» τσέπη του Δημοσίου (ΟΠΑΠ). Γιατί με το 67% της κοινοπραξίας των Λαχείων στην κατοχή του ΟΠΑΠ, δηλαδή περίπου 127 εκατ. ευρώ από τα 190 εκατ. ευρώ, αποτελούν κρατικά χρήματα και όχι εισροή ιδιωτικού χρήματος στον κρατικό κορβανά. Τη στιγμή μάλιστα που οι άλλοι δύο εταίροι του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία των Λαχείων δεν θέλουν καν να βάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί, εάν δεν υπογραφούν πρώτα οι συμβάσεις προμήθειας των Λαχείων από τους ίδιους και τον ακόμα κρατικό ΟΠΑΠ.

Δεν είναι κατανοητό τι είδους «τελεσίγραφο» φέρεται να απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ προς τον ΟΠΑΠ και του διαμηνύει ότι θα πρέπει σύντομα να έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα Λαχεία. Να υπογράψει δηλαδή την σύμβαση χωρίς οι άλλοι δύο να βάλουν χρήματα ή μήπως να τα βάλει ο ΟΠΑΠ ώστε να τους «διευκολύνει»… μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις προμήθειας;

Το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουμε από την «άλλη τσέπη μας» χρήματα βάζοντας σε κίνδυνο την αποκρατικοποίηση του ιδίου του ΟΠΑΠ, εάν το fund της Emma Delta αποχωρήσει από την διαδικασία και χαθούν για τα κρατικά ταμεία τα πραγματικά ιδιωτικά κεφάλαια των 712 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα. Εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να ολοκληρώσει την πώληση των Λαχείων όπως πρέπει, ας δώσει μια εύλογη παράταση και ας προχωρήσει κανονικά στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να αποχωρήσουν από την κοινοπραξία των Λαχείων οι Intralot και η Scientific Games και να αποκτήσει το 100% των Λαχείων ο ΟΠΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό δημόσιο αφενός θα έχει κατ’ αρχάς εξασφαλίσει τα 712 εκατ. ευρώ της Emma Delta και θα πάρει και τα 190 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποιημένη πλέον ΟΠΑΠ Α.Ε.

Σε διαφορετική περίπτωση, εξωθεί τα πράγματα στα άκρα «εκβιάζοντας» την ιδιωτικοποίηση των Λαχείων, μια αποκρατικοποίηση «γιαλαντζί», κινδυνεύοντας να χάσει την πρώτη και ουσιαστική αποκρατικοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, αυτή της ΟΠΑΠ Α.Ε.