Τη δυνατότητα να κάνουν μία «καινούργια αρχή» τακτοποιώντας τα χρέη τους προς της Εφορία, τα Ταμεία, τους Δήμους, τις τράπεζες, ακόμη και στη ΔΕΗ, δίνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, με νομοσχέδιο «σκούπα» που θα τεθεί πολύ σύντομα προς ψήφιση, προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών σε απεριόριστες δόσεις για όσους χρωστούν ως 5.000 ευρώ και ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις για επαγγελματίες, εμπόρους, επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες.

Συγκεκριμένα:

-Τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση είναι αυτά που έχουν δημιουργηθεί ως τις 31.12.2012.
-Ο οφειλέτης πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1.1.2013.
-Οφειλέτες με χρέη που είχαν συσσωρευθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οποιαδήποτε στιγμή αργότερα, υπό την προϋπόθεση η διάρκεια του διακανονισμού να μην εκτείνεται πέραν τις 30ής Ιουνίου 2017 και να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους από τον Ιανουάριο του 2013. Η υπαγωγή στις υφιστάμενες ρυθμίσεις θα κλείσει μόλις ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση.
-Νέοι οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει:
«Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα υλοποιεί τη συμφωνία με την Τρόικα, θα εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου η οποία έχει δύο προαπαιτούμενα, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και η επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ».

Αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο έως τις 13 Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.