Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου δικηγορικού οίκου της Κύπρου και ενός από τους 100 μεγαλύτερους της Ευρώπης, Ανδρέας Νεοκλέους, υποστηρίζει ότι πίσω από την οικονομική καταστροφή της Κύπρου βρίσκεται, εκτός από ορισμένες άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, η Ολλανδία. «Με την Ολλανδία βρισκόμαστε σε ένα πολύ σοβαρό ανταγωνισμό όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εργασίες από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη στο Euronews ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι τα αποθεματικά που έχει χάσει το δικηγορικό του γραφείο είναι γύρω στα 20 εκατ. ευρώ και το γραφείο του έχει επηρεαστεί σχετικά με τους λογαριασμούς των πελατών του. «Πολλοί από τους πελάτες μας έχουν δει τα χρήματά τους να δεσμεύονται. Παίρνουμε συνεχώς μηνύματα από πελάτες μας από τις ανατολικές, αλλά και τις δυτικές χώρες, που ζητούν τα χρήματά τους για να μπορέσουν να διακινήσουν τις δουλειές τους και ήδη στην Κύπρο άρχισαν να λαμβάνονται και κάποια μέτρα στα δικαστήρια με αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα», είπε.

Ο κ. Νεοκλέους εξήγησε την κατάσταση στην Κύπρο με τα προσωρινά διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας που απαγορεύουν στις τράπεζες να παγοποιήσουν τα κεφάλαιά τους ή να τα ανταλλάξουν με τίτλους, με γραμμάτια ή με μετοχές.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι θα είναι ένα πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να αποσύρουν οι Ρώσοι, ή άλλοι μεγάλοι επενδυτές, τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες για να τις επαναπατρίσουν ή να βρουν άλλα ασφαλή μέρη, «αλλά δεν είναι η καταστροφή».

Το διεθνές επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου, εξήγησε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στον τραπεζικό τομέα, στις δικηγορικές-νομικές υπηρεσίες και στις λεγόμενες fiduciary trust services, υπηρεσίες που είναι πολύ διαδεδομένες στην Κύπρο.

Η Κύπρος ως επιχειρηματικό κέντρο θα αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες τα πρώτα τρία χρόνια αλλά -εξέφρασε την πεποίθηση- θα τις ξεπεράσει. «Η Κύπρος θα δυναμώσει μέσα από τις κακουχίες και τις δυσκολίες, που περνά σήμερα. Αυτοί, που μπορεί να είχαν οποιοδήποτε συμφέρον να πλήξουν την Κύπρο και να καταστρέψουν το ρόλο της και τις προοπτικές της ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, θα απογοητευτούν», κατέληξε ο κ. Νεοκλέους.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Euronews εάν μιλά για τις χώρες του βορρά, ο κ. Νεοκλέους ξεκαθάρισε ότι μιλά «για μερικές από τις χώρες του βορρά, αυτές που μας ανταγωνίζονται και κυρίως την Ολλανδία». «Με την Ολλανδία βρισκόμαστε σε ένα πολύ σοβαρό ανταγωνισμό όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εργασίες από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα», υπογράμμισε.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr