Τον «άσο» της περαίωσης έβγαλε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, για να σώσει τον φετινό προϋπολογισμό και να πετύχει έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ.

Η πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, και δη η «ασθενής» πορεία των εσόδων, τέθηκε εκτενώς από τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάς Ντερούζ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κλάους Μαζούχ, της ΕΚΤ, κατά τη μιάμισης ώρας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα επιτελικά στελέχη του.

Με τον προϋπολογισμό του 2010 να έχει εγγράψει έως τώρα έσοδα 32,3 δισ. ευρώ και να αναζητούνται άλλα 20,2 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, η απόκλιση μπορεί να φτάσει και τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων και δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα. Η διάσταση αυτή εξετάστηκε στο χθεσινό επίσημο ραντεβού με την τρόικα, κατά το οποίο επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά το αυτονόητο της συγκράτησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο στόχο του Μνημονίου, δηλαδή στο 8,1% του ΑΕΠ.

Η τρόικα, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εστίασε σε σίγουρα κονδύλια, και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, θέτοντας επί τάπητος την περικοπή 1 δισ. ευρώ -περιορίζοντάς το στα 8,2 δισ. ευρώ από 9,2 δισ.- και με το κονδύλι των δαπανών να έχει διαμορφωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

Η αντιπρόταση που έγινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το οικονομικό επιτελείο, και την οποία φαίνεται να αποδέχονται, εντοπίζεται στην εξής τριπλή λύση:

Νέο ξεκίνημα

Περαίωση: Η τρόικα είδε θετικά την πρόταση του οικονομικού επιτελείου να δώσει τέλος στο «άγνωστο» φορολογικό παρελθόν, κάνοντας νέα αρχή. Περισσότεροι από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται να εισφέρουν τον οβολό τους στον προϋπολογισμό, έναντι φορολογικής αμνηστίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι που μπορεί να εισπραχθεί φέτος «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ, με συνολικό στόχο τα 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα είναι το «μαξιλάρι» του 2011. Το ύψος του τζίρου μέχρι του οποίου θα ενταχθούν οι επιτηδευματίες στη ρύθμιση, θα κρίνει και το τελικό ύψος των εσόδων. Εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση -αν είναι δυνατόν και στις αρχές Οκτωβρίου- αποστολή των σημειωμάτων της περαίωσης, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικοί λογαριασμοί: Η προσαρμογή κονδυλίου 500 εκατ. ευρώ από ειδικούς λογαριασμούς που παρέμεναν εκτός προϋπολογισμού θα περιορίσει το έλλειμμα. Το κονδύλι θα προσμετράται πλέον στον προϋπολογισμό και θα σταματήσει να επιβαρύνει το έλλειμμα.

Δαπάνες: Το κόψιμο και άλλων λειτουργικών δαπανών θεωρείται εφικτό, τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από την τρόικα. Οπότε, οι όποιες αποκλίσεις θα αποσοβηθούν από τη μείωση κυρίως καταναλωτικών-λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι κρίνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο, και ειδικά στα νοσοκομεία.

Έλλειμμα και τόκοι

Ο φετινός προϋπολογισμός, μετά και τις τελευταίες συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, θα κλείσει με έσοδα 52,5 δισ. ευρώ, πρωτογενείς δαπάνες επίσης 52,5 δισ. ευρώ, δαπάνες τόκων 13,2 δισ. ευρώ, δαπάνες ΠΔΕ 9,2 δισ. ευρώ και έλλειμμα 8,1% επί του οριστικοποιημένου (κυρίως λόγω πληθωρισμού) ΑΕΠ 236 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το έλλειμμα θα περιοριστεί στα 19,1 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένο κατά περίπου 38% σε σχέση με τα 30,9 δισ. ευρώ του 2009.

Εν τούτοις… θολό παραμένει το τοπίο ως προς τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ της γενικής κυβέρνησης από το τρέχον και προηγούμενα έτη, καθώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν θα υπολογιστούν φέτος ή στον χρόνο που αφορούν, ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.