Επιστροφή φόρου τέλος!

Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές πλην ιατρικών, διατροφής και δωρεών στο Δημόσιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:13
11/12/2012
Επιστροφή φόρου τέλος!
2
loading

Το τέλος της επιστροφής φόρου σηματοδοτεί η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αναμένεται να κατατεθεί σήμερα με στόχο ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 237 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα, ενώ δίνεται ανάσα φόρου σε κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα.

Όλες αυτές οι φοραπαλλαγές από το 2013 καταργούνται και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

800.000 νοικοκυριά

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια, τα οποία μπορούσαν φέτος να μειώσουν τον φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικούς τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος είχε καταβάλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα).

Φέτος, με τις φοροαπαλλαγές σε ισχύ, ο φόρος που αναλογεί είναι 2.420, αλλά με τη μείωση των 180 ευρώ περιορίζεται σε 2.240 και επειδή ο φόρος που είχε παρακρατηθεί ήταν μεγαλύτερος, θα είχε επιστροφή φόρου.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών ο ίδιος ο φορολογούμενος, ο οποίος θεωρητικά με βάση μόνο τις αλλαγές στην κλίμακα θα όφειλε λιγότερο φόρο κατά 70 ευρώ (φόρος κλίμακας 2.350) ευρώ, επειδή χάνει και τις φοροαπαλλαγές θα επιβαρυνθεί τελικά με φόρο 110 ευρώ επιπλέον και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιστροφή φόρου.

Η κατάργηση της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων, μπορεί να διευρύνει τα βάρη για τους φορολογούμενους, δεν έχει όμως καμία διάσταση υποβοήθησης της φοροδιαφυγής. Δεν ισχύει το ίδιο με τις φοροαπαλλαγές για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, όπως άλλωστε και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Σκυλοπνιχτρης

    ΟΦ ΣΟΟΥΡ ΟΦ ΚΟΡΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ,ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

  2. avatar Eric Castel

    Δηλ οποιος πληρωσει τα λιγοτερα πια θα ειναι ο στοχος καθε ελληνα πωλητη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει