Διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματός της για δύο χρόνια και την περαιτέρω μείωση του χρέους της ώστε να καταστεί βιώσιμο, μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της, έχουν δρομολογηθεί, με χρονικό ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλων αξιωματούχων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στη Λευκωσία.

Αγκάθια ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν όπως αναφέρουν τα Νέα, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επιμήκυνση και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του χρέους, για τα οποία διαφωνούν και μεταξύ τους η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς βεβαίως και η συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ και η ψήφιση του από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση της παράτασης περιλαμβάνει:

-Την αναβολή για μετά το 2020 της πληρωμής των ομολόγων των επίσημων δανειστών μας, κυρίως της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
-Την έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις μπορούν να εξασφαλιστούν τα 20 δισ. που απαιτούνται για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια. Όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε ως προς το ακριβές ποσό του χρηματοδοτικού κενού, αν δηλαδή θα είναι 20 δισ. ευρώ ή περισσότερα.