Από αύριο και μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου θα μείνει στο Βουκουρέστι τεχνικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προκειμένου να προχωρήσει στην τέταρτη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Τόνι Λίμπεκ, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των ρουμανικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων, των εργατικών συνδικάτων και των επιχειρηματιών. Σ’ αυτές τις συναντήσεις θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Λίμπεκ υπενθύμισε ότι η δανειοδοτική συμφωνία έχει προληπτικό «χαρακτήρα», ο οποίος επιτρέπει στις ρουμανικές αρχές να λάβουν χρήματα μόνο όταν κριθεί αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η προηγούμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ και εκπροσώπων της Ε.Ε. και της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιήθηκε από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 2011 και το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να ικανοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η δανειοδοτική συμφωνία.