Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Οι παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια

Πώς χάνονται επιδόματα και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:57
17/08/2017
Οι παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια
4
loading

Απώλεια του δικαιώματος είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ή είσπραξη μειωμένων επιδομάτων στήριξης τέκνων από τον ΟΓΑ, φέρνουν σε χιλιάδες φορολογούμενους ορισμένες διατάξεις-παγίδες που περιλαμβάνει ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Όπως εξηγεί σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε οικογένειας φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης και τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Για κάθε φορολογούμενο που υποβάλλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έστω κι αν αυτός δεν έχει καθόλου πραγματικό εισόδημα, έστω κι αν δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, οι φορολογικές αρχές κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θεωρούν ότι, κατά το προηγούμενο έτος, απέκτησε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος. Ειδικότερα, οι αρμόδιες για την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης υπηρεσίες υπολογίζουν για κάθε υπόχρεο φορολογούμενο ένα ελάχιστο ποσό τεκμηρίου διαβίωσης το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ εφόσον αυτός είναι άγαμος ή σε 2.500 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος (άλλα 2.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα καταλογίζεται στη σύζυγο ή το σύζυγο).

Έτσι σε κάθε περίπτωση οικογένειας με εξαρτώμενο άγαμο τέκνο άνω των 18 ετών (ενήλικο άγαμο τέκνο που συνοικεί με τους γονείς του ή είναι φοιτητής και έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ), το τέκνο αυτό, αν κατά το προηγούμενο έτος είχε στο όνομά του έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιανδήποτε άλλη πηγή, υποχρεούται κατά το τρέχον έτος να υποβάλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στη δήλωση αυτή οφείλει να αναγράψει το ποσό του εισοδήματός του, όποιο κι αν είναι αυτό, ακόμη δηλαδή κι αν είναι της τάξεως των 0,01 ευρώ και αφορά τόκους καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι το τέκνο αυτό απέκτησε κατά το προηγούμενο έτος εισόδημα (τεκμαρτό) ύψους 3.000 ευρώ.

Το τεκμαρτώς προσδιορισθέν αυτό εισόδημα του ενήλικου εξαρτώμενου άγαμου τέκνου προσαυξάνει το συνολικό ετήσιο εισόδημα της οικογένειας κατά επιπλέον 3.000 ευρώ. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια κάθε οικογένεια με ένα ή περισσότερα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα:

α) Να χάσει το δικαίωμα είσπραξης ενός κοινωνικού επιδόματος το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, μόνο και μόνο επειδή το συνολικό εισόδημά της, εξαιτίας της προσμέτρησης του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ καθενός ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου της, υπερβαίνει το κατά περίπτωση ισχύον εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος.

β) Να εισπράξει τελικά από τον ΟΓΑ επίδομα στήριξης τέκνων χαμηλότερο από αυτό που δικαιούται, λόγω της ανόδου σε υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα που μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρηση του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ κάθε ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα.

γ) Να χάσει τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων λόγω της ανόδου του συνολικού εισοδήματός της πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο το οποίο προβλέπει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013, την οποία (άνοδο) μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρηση του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ κάθε ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Αρα ολοι οι πολιτες εχουν εισοδημα 3.000 ευρω και ανω.
  Θα καταργηθουν πολλα επιδοματα υπομονη να εχετε.
  Ανεργος πατερας υποχρεωτικα 3,000
  Ανεργο τεκνο υποχρεωτικα 3,000 (αφου και 0.01 τοκοι φτανουν να μπει στην κλιμακα).
  Αν εχεις και κανενα σπιτακι η κανενα σαραβαλο πας στην κλιμακα των ευπορων.
  Αυτο για αρχη οταν μηδενιστη το αφορολογητο οποτε θα φορολογηθουμε για τα εικονικα, εκβιαστικα 3000 ευρω.
  Ακομη δεν απορω με την αδρανεια του κοσμου τα στρωματα εχουν ακομη κληρονομιες.
  Καποτε ομως θα τελειωσουν.
  Περαστικα μας.

 2. avatar ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

  Ορκίστηκε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα περιμένουμε πολύ ακόμα ??? ..... Θα γίνει πριν το σκίσημο των μνημονίων ??? .........

 3. avatar 45Ες

  ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΛΕΓΕ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 100%

  1. avatar pan

   5000 αφορολογητο μάστορα ψυφισαν οι αριστεροι που υποσστηριζεις....Μην μας κάνεις πλάκα για τον Μητσοτάκη...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει