Δύο νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων η αύξηση της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων και η επιβολή μιας δεύτερης εφάπαξ έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες με πολλά χρόνια δραστηριοποίησης, θα περιλαμβάνει ο «κλειστός φάκελος» που θα προτείνουν στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση που έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα στελέχη του Ταμείου.

Η γαλλίδα πολιτικός θα υποδεχθεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο γραφείο της στο ΔΝΤ και θα συζητήσει μαζί του όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, όπως επίσης και το Plan B, το οποίο ήδη έχει ετοιμάσει η ίδια σε συνεργασία φυσικά με το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή έως τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η Λαγκάρντ θα εξηγήσει σε αυστηρούς τόνους ότι:

-η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα τελείωσε, όπως τελείωσε και η υπομονή των Ευρωπαίων, οι οποίοι μιλάνε για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.
-η δυσφορία των εκπροσώπων της Βραζιλίας και της Ινδίας είναι μεγάλη. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αντιδρούν στη βοήθεια που δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι είναι ένας αστάθμητος παράγοντας σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και στο εξής.
– η Ελλάδα επί 6 μήνες δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της και τώρα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα πάρα πολύ γρήγορα.

Τα μέτρα του Plan Β περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων, με συντελεστή μεταξύ του 30% και του 50%, αλλά και την επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε μια μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν το 2006, δηλαδή πάνω από 5 έτη.