Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου εντός του ευρώ παίρνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το εάν και πώς θα πρέπει να διασωθούν οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», πήραν δραματικές διαστάσεις μετά την αιφνίδια παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που έχει εφαρμόσει ο διοικητής της τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, αρχικά με Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και στη συνέχεια με τίτλους από Ιταλία και Ισπανία. Ο Σταρκ, που θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της «σκληρής» γραμμής για σωτηρία χωρών μόνο μέσα από δημοσιονομική πειθαρχία, παρατήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, αν και η θητεία του έληξε κανονικά το 2014, σε μια ένδειξη αποδοκιμασίας της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν, η δημοσία «επίπληξη» από τον κ. Τρισέ όσων απεργάζονται σχέδια διάλυσης του ευρώ, καθώς σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει η Γερμανία να επιστρέψει στο μάρκο, ύψωσε τους τόνους και επισήμανε ότι «πλέον έχουμε Δημοκρατία και κακώς κάποιοι μιλούν στη Γερμανία για μάρκο».