Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αναμένεται στο Βουκουρέστι εντός των προσεχών ωρών, ώστε να εκτιμηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, ύστερα απ την υπογραφή στη διάρκεια του Μαρτίου μιας συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα, αναφέρει σήμερα ρουμανική πηγή.

Τα πορίσματα στα οποία θα καταλήξει η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ «θα δημοσιοποιηθούν την 1η Αυγούστου», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Βελτιωμένη είχαν δει οι ειδικοί του ΔΝΤ και της Ε.Ε. την οικονομική κατάσταση της χώρας στα τέλη Απριλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους, και συνέστησαν στις ρουμανικές αρχές να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο.

Η ρουμανική οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη η οποία για το τρέχον έτος προβλέπεται να έχει ρυθμό 1,5% την ώρα που για όλο το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 3,75%-4%, μετά όμως από μια διετία σκληρής ύφεσης.

Παράλληλα, υπάρχει μια καταγεγραμμένη δράση της ρουμανικής κυβέρνησης στον τομέα των δημοσίων δαπανών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί φέτος στο τέλος του έτους το δημόσιο έλλειμμα να μην ξεπερνά το 6,5% του ΑΕΠ ώστε στα τέλη του 2012 το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 4,4% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνήσει με την Ρουμανία «στην περίπτωση μείζονος κρίσης» η ρουμανική οικονομία να δανειοδοτηθεί από τον διεθνή πιστωτικό θεσμό με 5 δις. ευρώ. Έναντι αυτών, το ΔΝΤ διέθεσε ήδη 481 εκατ. ευρώ, τα οποία το Βουκουρέστι έχει κρατήσει στα «αποθεματικά».

Όταν, στη διάρκεια του 2009, η Ρουμανία επλήγη δεινά από τη διεθνή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα, Ε.Ε. και ΔΝΤ το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.