Απίθανο χαρακτηρίζουν οι έγκριτοι «Financial Times» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν από τα τέλη του 2011. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Άνκε Ρίχτερ, διευθυντής πιστωτικών μελετών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Conduit Capital Markets, «η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να εξεταστεί πριν από τα τέλη του 2011, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει τη διεθνή στήριξη».

Ο κ. Ρίχτερ θεωρεί ότι αν και η Ελλάδα σίγουρα θα σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο της. Προσθέτει ότι κατά την άποψή του ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι πως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, τονίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ βλέπουν την περίοδο αυτή ως δοκιμαστική ώστε να δείξει η Ελλάδα ότι αξίζει τη στήριξή τους. «Αν η χώρα το αποδείξει αυτό, τότε θα λάβει περαιτέρω ενίσχυση», σχολιάζει ο αναλυτής της βρετανικής εταιρείας του Σίτι.

Όπως εκτιμά, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 θα εξεταστεί μόνο εφόσον η δημοσιονομική πρόοδος δεν έχει προκαλέσει «καμία απολύτως ελπίδα». Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει ο αναλυτής του Σίτι, θα απαιτείτο πιθανότατα μία μείωση της αξίας των ελληνικών τίτλων μεταξύ 40% και 50%, μαζί με μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Παρομοίως, προσθέτει ο Άνκε Ρίχτερ, αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει ακόμα και αφού έχει αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξη των εταίρων της, η αναδιάρθρωση θα επιστρέψει στην ατζέντα. «Η αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή μέχρι τα τέλη του 2011», καταλήγει το άρθρο.