Δέκα στόχους βάζει, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να επιτευχθεί το «στοίχημα» που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για περιορισμό της φοροδιαφυγής κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, κατέστησε σαφές ότι οι «μηχανές» πρέπει να μπουν στο φουλ και χωρίς διακρίσεις, να επιταχυνθούν οι έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση, για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις παλιές φορολογικές δηλώσεις μέχρι και το 2009. Οι υπόχρεοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ως τις 30 Ιουνίου αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις χωρίς την καταβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων. Όσοι αγνόησαν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, μπαίνουν στο στόχαστρο.
Πρώτοι θα μπουν στο στόχαστρο οι οφειλέτες άνω των 50.000 ευρώ.

Οι έρευνες στρέφονται επίσης στις επιχειρήσεις με υψηλά ποσά επιστροφής ΦΠΑ, σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, για τις οποίες η προθεσμία παραγραφής τους παρατάθηκε από τις 30 Ιουνίου για το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακόμη, στις επιχειρήσεις που στο παρελθόν έχουν εντοπισθεί για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, σε όσους επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε εταιρείες, σε καταστήματα και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, σε μισθωτούς και κυρίως όσους υπέβαλλαν ηλεκτρονικώς τη φορολογική τους δήλωση και έχουν επιστροφή φόρων άνω των 1.500 ευρώ αλλά και όσοι μέσω δαπανών λαμβάνουν επιστροφή πάνω από το 40% του φόρου που τους αναλογεί αλλά κι εκείνοι που πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο αλλά με βάση τις δηλωθείσες δαπάνες μειώνουν άνω του 80% το φόρο που τους αναλογεί.

Οι έλεγχοι στρέφονται και σε εκείνους που νοικιάζουν ακίνητα, σε ακίνητα που ανήκουν σε off shore εταιρείες, σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές, σε όσους εργάζονται στο χώρο της οικοδομής και σε κέντρα διασκέδασης.