Καθυστέρηση στην επιβολή των μέτρων, τόσο των αρχικών όσο και των επιπρόσθετων, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο καθηγητής σχολίασε ότι «η νέα κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί την κατάσταση και δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα», αλλά και ότι «τα νέα μέτρα άργησαν. Έπρεπε να είχαν ληφθεί από την αρχή του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα δεν θα είναι όσο ο στόχος» και προσδιόρισε ότι για φέτος, μετά τα νέα μέτρα θα ανέλθει σε 8,8%.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε μάλιστα και στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, εκτιμώντας ότι «υπάρχει έλλειμμα συναντίληψης με τους υπουργούς της κυβέρνησης για το μνημόνιο καθώς άλλοι φαίνονται να το υποστηρίζουν και άλλοι όχι . Υπάρχει μια τοξική ρητορική κατά του μνημονίου».

Σχολίασε παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε έναν πιο σφιχτό συντονισμό και πιο έγκαιρες παρεμβάσεις».

Χαρακτήρισε πάντως «επιθυμητή» τη συναίνεση της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο θα πρέπει να τηρηθεί με συνέπεια και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ τάχθηκε σαφώς ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δήλωσε ότι «η λύση είναι σε ομόλογα Μπρέιντι, όπως την δεκαετία του 80. Η μείωση του χρέους θα έρθει από εμάς».

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτησή του για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Πολλοί ρωτάνε, θα ξεπουλήσουμε επιχειρήσεις τόσο φθηνά; Η απάντηση είναι ναι. Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτες συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κτλ».

Πρόσθεσε δε πως «το διαβατήριο για τις επενδύσεις είναι η χρήση της γης».