Νέο κρίσιμο τεστ δανεισμού για την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα γίνει την επόμενη Τρίτη. Αν και ο όγκος της έκδοσης θα είναι περιορισμένος δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλος όγκος λήξεων εντός του μηνός (περίπου 480 εκατ. ευρώ), το ύψος των προσφορών και το επιτόκιο θα αποτυπώσουν την αξιολόγηση των θεσμικών επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, έστω και στους βραχυπρόθεσμους.

Το τεστ θα επαναληφθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου, με την έκδοση των τρίμηνων εντόκων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η δημιουργία συνθηκών, που θα επιτρέψουν την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η καταβολή των δανείων της τρόικας (110 δισ. ευρώ) τελειώνει το 2012 και αυτό σημαίνει ότι «μέχρι τότε, εμείς πρέπει να έχουμε πείσει τις αγορές να μας δανείζουν. Για να τις πείσουμε να μας δανείζουν, πρέπει να πειστούν ότι το 2014, το 2015, το 2016, μπορούμε να αποπληρώνουμε».