Μηδενίζει η Αγροτική Τράπεζα τη συμμετοχή της σε εταιρίες, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της, Ιωάννη Βαλάκα, ο οποίος αναφέρει ότι από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για το μηδενισμό της μετοχικής συμμετοχής του ομίλου σε εταιρίες στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αγροτικής για εξυγίανσή της.

Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή της τράπεζας περιορίζεται σε τέσσερις με πέντε επιχειρήσεις – εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα – όπως είναι η Δωδώνη, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η διαδικασία εξυγίανσης κρίνεται απαραίτητη, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όσο και επειδή θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΔΝΤ.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Βαλάκας, «η ΑΤΕbank δεν έχει το Know How για τη λειτουργία των εταιριών και είναι καλύτερα και για τις ίδιες να περάσουν σε χέρια ιδιωτών».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλάκας ανέφερε ότι η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να έχει την αιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ότι θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης, που είναι υπό ίδρυση. Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να ακολουθήσει ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ο κ. Βαλάκας τόνισε ότι και για την επόμενη τετραετία κάτι τέτοιο δεν «βλέπει» να γίνεται πραγματικότητα, δεδομένου όπως είπε, ότι «τραπεζικό σύστημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοιτά προς το παρόν μόνον την επιβίωσή του».

Πρόσθεσε, πάντως, πως εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα – κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής – αυτή θα εξεταζόταν σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «όταν πάψει να είναι ταραγμένο το νερό στη λίμνη, τότε θα έχουμε γενικότερα ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα».

Επιπλέον, ο κ. Βαλάκας υπογράμμισε ότι το 2011 θα φέρει εξελίξεις στην τράπεζα και από πλευράς δικτύου και προϊόντων. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η αυτοματοποίηση των δανείων και η εισαγωγή νέων μορφών παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στο κινητό τηλέφωνο.