Το έργο Life+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» στοχεύει στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Πάρνωνα από τις πυρκαγιές του 2007 και στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ήδη, στις 17 Δεκεμβρίου φυτεύτηκαν στις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα τα πρώτα από τα 460.000 φυτώρια μαύρης πεύκης που θα φυτευτούν στο πλαίσιο του έργου. Πρόκειται για εκτάσεις με μαύρη πεύκη που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες σύμφωνα με την αποτίμηση της πυρκαγιάς ισοδυναμούν στο 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα.

Με την έναρξη των φυτεύσεων πραγματοποιείται το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε στο ορεινό οικοσύστημα του Πάρνωνα η πυρκαγιά του 2007.

Η έκταση που θα φυτευτεί είναι 2.910 στρέμματα, τα οποία θα προστεθούν στα περίπου 3.000 στρέμματα, όπου έχει ήδη εμφανισθεί φυσική αναγέννηση.

Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται σε 1.837.000 ευρώ, το 75% από τα οποία αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+ και το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μέσω της Ειδικής Γραμματείας Δασών.

Η μελέτη, ανάθεση και επίβλεψη της αποκατάστασης έγινε από το δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από πρόταση που συντάχθηκε από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σε εφαρμογή της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης. Η παραγωγή έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από σπόρο που συλλέχθηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.

Η δασάρχης Σπάρτης Παναγιώτα Σημάδη σε δήλωσή της σημειώνει ότι, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυτωρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης, βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται».