Η Ινδία στις 15 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει ένα εθνικό πρόγραμμα για τον μαύρο άνθρακα, που σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Jairam Ramesh, θα καλύπτει τη μέτρηση, την παρακολούθηση και τη μοντελοποίηση για το μαύρο άνθρακα.

Ο ίδιος απέκλεισε συμφωνία της Ινδίας σε ενδεχόμενο ένταξης του μαύρου άνθρακα στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα. «Η θέση μας σχετικά με το ζήτημα είναι σαφής», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε, «ξεκινάμε το πρόγραμμα σε το μαύρο άνθρακα, δεδομένου ότι είναι θέμα υγείας και πάνω από το ζήτημα του περιβάλλοντος».

Το ινδικό σχέδιο του μαύρου άνθρακα θα είναι μια κοινή επιχείρηση Ινδών και ξένων επιστημόνων και θα προτείνει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2 , των οποίων η κύρια πηγή είναι η κηροζίνη από τις σόμπες.

Η Ινδία έχει επίσης ανατρέψει την κίνηση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βγάλουν τις ενώσεις φθωρίου-άνθρακα (HFC) από το Πρωτοκόλλου του Κιότο στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο ρυθμίζει τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον.

Το HFC, ένα αέριο του θερμοκηπίου, είναι ένα υποπροϊόν που καταστρέφει το όζον και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για πέντε ινδικές εταιρείες που κατέχουν το ήμισι των παγκόσμιων πιστώσεων άνθρακα από τις μειώσεις εκπομπών HFC και έχουν κερδίσει πάνω από 300 εκατ. δολ.

«Το HFC είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου και πρέπει να παραμείνει έτσι», δήλωσε ο Ramesh μετά τη συνάντηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών.
πηγή: greenbusiness