Το ερώτημα «βασανίζει» γενιές και γενιές και είμαστε σίγουροι ότι οι λάτρεις των σκύλων θα αρχίσουν να διαδίδουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας… πανταχόθεν!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι σκύλοι έχουν αναλογικά με το σώμα τους πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με τις γάτες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι… πιο έξυπνοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους περισσοτέρων από 500 θηλαστικών για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα λεγόμενα «κοινωνικά» ζώα έχουν αναπτύξει τους εγκεφάλους τους περισσότερο συγκριτικά με τα «μοναχικά» ζώα, όπως είναι οι γάτες… όσο κι αν οι κάτοχοί τους έχουν διαφορετική άποψη.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταλήγει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι από τις γάτες. Πέρυσι είχε δημοσιευτεί μια ανάλογη έρευνα στο περιοδικό New Scientist. «Εκπρόσωποι» των δύο ειδών πήραν μέρος σε διάφορα τεστ (ασκήσεις, λύσιμο διαφόρων προβλημάτων μέχρι και «εκφώνηση» διαφόρων ήχων) και παρόλο που η διαφορά ήταν μικρή και πάλι υπερτερούσαν τα σκυλιά.

Οι λάτρεις των αιλουροειδών δεν πρέπει να απελπίζονται, καθώς ορισμένοι επιστήμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με την εξυπνάδα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology έδειξε ότι τα μικρά έντομα αποδεικνύονταν το ίδιο έξυπνα με τα μεγάλα ζώα, παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του εγκεφάλου τους.

…Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο μεγαλώνουμε… συρρικνώνεται!