Η διοίκηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να βγάλει τους γκρίζους λύκους και τις αρκούδες γκρίζλι από τη λίστα με τα προστατευόμενα είδη, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση περιβαλλοντολόγων και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με το Reuters, στο παρελθόν η αμερικανική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει και πάλι να βγάλει τα δυο είδη από τη λίστα, ωστόσο η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης έπειτα από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί του γκρίζου λύκου και της αρκούδας γκρίζλι ανέκαμψαν λόγω των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν και προειδοποιούν ότι η πρόοδος που επετεύχθη θα μπορούσε να χαθεί αν σταματήσουν να συγκαταλέγονται στα απειλούμενα είδη, κάτι που συνεπάγεται άρση των περιορισμών στο κυνήγι.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί κτηνοτρόφοι στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ζητούν την εξαίρεση τους από τη λίστα με τα απειλούμενα είδη, καταγγέλλοντας ότι οι λύκοι και οι αρκούδες αφανίζουν τα κοπάδια τους.

Οι άνθρωποι κυνηγούσαν, παγίδευαν και δηλητηρίαζαν τους γκρίζους λύκους και τις αρκούδες γκρίζλι σε τέτοιο βαθμό που πριν λίγο διάστημα απειλούνταν με αφανισμό σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των δυο ειδών έχουν ανακάμψει σημαντικά ωστόσο αν ξεκινήσει και πάλι το ανελέητο κυνήγι, τότε το μέλλον τους διαφαίνεται δυσοίωνο.