Τα ηλεκτρικά δίκτυα και τους αγωγούς αερίου τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τις ενεργειακές υποδομές που πρέπει να υλοποιηθούν την επόμενη 20ετία. Ο «χάρτης» των ενεργειακών υποδομών θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφάσεις περί αδειοδότησης και χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών έργων.

Ο επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger ανέφερε ότι οι υποδομές είναι το «κλειδί» για όλους τους ενεργειακούς στόχους της Ένωσης, από την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ μέχρι την επάρκεια ενέργειας και την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. «Είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επιταχύνουμε την υλοποίηση των σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ε.Ε.», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υλοποιήσει επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στις ενεργειακές υποδομές (δίκτυα, αγωγοί, κλπ) για να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2020. Εκτιμάται ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στις εν λόγω επενδύσεις θα καλύψει μόλις 100 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι:

– Ένα υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρεια Θάλασσα και η σύνδεσή του με τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη με στόχο να μεταφέρει ενέργεια που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα στους καταναλωτές των μεγάλων πόλεων αλλά και να αποθηκεύει ενέργεια στις υδροηλεκτρικές μονάδες των Άλπεων και των σκανδιναβικών χωρών.

– Οι διασυνδέσεις στη νοτιοδυτική Ευρώπη ώστε να μεταφέρεται «πράσινη» ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά) στις υπόλοιπες χώρες.

– Οι συνδέσεις μεταξύ κεντρικής-δυτικής Ευρώπης με τη νότια, που θα ενδυναμώσουν το περιφερειακό δίκτυο.
– Η ενσωμάτωση της ενεργειακής αγοράς της Βαλτικής στην ευρωπαϊκή.

Στον τομέα του φυσικού αερίου οι προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι:

– Ο νότιος διάδρομος να μεταφέρει αέριο κατευθείαν από την Κασπία στην Ευρώπη, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού.

– Η ενσωμάτωση της ενεργειακής αγοράς της Βαλτικής και η σύνδεσή της με την κεντρική και νότια Ευρώπη.

Πηγή: energypress.gr