Πληθώρα ερωτικών συντρόφων είχαν οι άνθρωποι του Νεάντερταλ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από μέτρηση των δακτύλων των απολιθωμάτων, καθώς αυτό θεωρείται ενδεικτικό για το επίπεδο των ανδρικών ορμονών, ιδίως της τεστοστερόνης.

Η αναλογία ανάμεσα στο δείχτη και στον παράμεσο στο χέρι ενός ανθρώπου δείχνει το βαθμό της κατοπινής σεξουαλικότητας. Τα μεγάλα επίπεδα ανδρογόνων (στα οποία περιλαμβάνεται η τεστοστερόνη) οδηγούν σε σχετικά κοντό δείχτη και σε μακρύ παράμεσο, ενώ αντίθετα τα χαμηλά ανδρογόνα αυξάνουν το μήκος του δείκτη και μικραίνουν τον παράμεσο.

Μετρώντας έτσι τα μήκη δακτύλων από απολιθώματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι της Λίθινης εποχής ήταν «άτακτοι» σε σχέση με τους σημερινούς ανθρώπους . Με βάση τις εκτιμήσεις τους, ο Αυστραλοπίθηκος, που έζησε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, ήταν μονογαμικός (επειδή είχε μεγάλη αναλογία δείχτη προς παράμεσο), ενώ αντίθετα ο ανθρωπίδης Αρδιπίθηκος, που έζησε πριν από 4,4 εκατ. χρόνια, είχε μικρή αναλογία δακτύλων, συνεπώς υποτίθεται πως αρκετά δραστήριος σεξουαλικά.