Την ανάπτυξη των λεγόμενων «ηλιακών» καυσίμων με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και με πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια επιχειρεί το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Το ερευνητικό έργο θα επιχορηγηθεί με 1.750.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC).

Το έργο είναι πρόταση του διευθυντή του Ινστιτούτου Α. Κωνσταντόπουλου και έχει τίτλο «ARMOS-Προηγμένοι πολύ-λειτουργικοί αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα».

Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια σχετικά με τους καταλυτικούς αντιδραστήρες για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων, η οποία τώρα επεκτείνεται γόνιμα στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων. Οι τελευταίοι αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.

«Πολύ φιλόδοξο έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της ερευνητικής
στάθμης και ανοίγει πραγματικά σπουδαίους τεχνολογικούς ορίζοντες,
αγγίζοντας ταυτόχρονα θέματα που είναι σημαντικά για τη μελλοντική
ανάπτυξη της κοινωνίας», χαρακτήρισε το ερευνητικό έργο η Επιτροπή Αξιολόγησης του ERC.