Εργάζονται ακούραστα κάθε Χριστούγεννα, μεταφέροντας «βαρύ» φορτίο: το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη με τα δώρα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι μάλιστα τόσο αποδοτικοί στη δουλειά τους που προλαβαίνουν να γυρίσουν όλη τη Γη ώστε το ξημέρωμα των Χριστουγέννων όλα τα  (τυχερά) παιδιά να βρουν τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η επιστημονική ονομασία του ξακουστού Ρούντολφ, λοιπόν, είναι Rangifer tarandus. Οι τάρανδοι, όπως γράφει το BBC, είναι τα ζώα της στεριάς με τη μεγαλύτερη ενέργεια και είναι και γι’ αυτό η ιδανική επιλογή για να σέρνουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
 
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσής τους στην Αρκτική τα κοπάδια της Βόρειας Αμερικής διανύουν απόσταση που φτάνει τα 5.000 χιλιόμετρα.

Το ζεστό δέρμα τους και οι μεγάλες οπλές τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους σε συνθήκες ακραίου κρύου και χιονιού, όπως στην Αρκτική.

Οι τάρανδοι είναι οι μόνοι του είδους τους που τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά φέρουν κέρατα, τα οποία στα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε πολύ εντυπωσιακά μεγέθη.